Bryst og butterfly steg 2


Utnyttelse av oppdriften.

Din evne til å utnytte oppdriften i vannet er kanskje enda viktigere når du svømmer butterfly og bryst. På både bryst og butterfly, så puster du ved å løfte hodet opp av vannet. Hvis du klarer å bruke oppdriften i vannet til å komme deg opp for å puste, så vil det kreve mindre av armtaket ditt.

 

Å bruke armtakene for å komme seg opp over vannet er en av de vanligste feilene nybegynnere gjør. Du ser det ofte på butterfly hvor nesten all kraften fra armtaket brukes på å komme seg oppover istedenfor fremover. Hvis du kan bruke oppdriften i vannet til å komme deg oppover, så kan du bruke all kraften fra armtaket til å dra deg fremover i vannet.

 

 

Derfor er det viktig å trene på din evne til å manipulere oppdriftspunktet i brystet. Og bruke dette til å skape bevegelser i vannet. 

Oppdrift øvelse 1.

Y-press.

Målet med denne øvelsen der å lære seg å skape fremdrift bare ved hjelp av brystkassen. Press brystet ned og kjenn hvordan vannet presser tilbake. Bruk dette presset til å skape fremdrift og oppdrift.

Video 1: Viser en utøver som utfører drills øvelsen som vi kaller Y-press.

Oppdrift øvelse 2.

Flyte fra magen og over til ryggen fra ett Coronal Plane.

 

 

Ved å flytte armene ned langs siden av kroppen flyttes også tyngdepunktet lengre ned. Dette skaper en rotasjon og det vil være mulig å flyte over til ryggen.

Video 2: Viser en utøver fra Fauske Svømmeklubb som vipper coronalt fra en mageliggende flytestilling til en ryggliggende flytestilling. (Video filmet av K.T Simmenes)

Oppdrift øvelse 2.

Soft outsweep.

Video 3 viser soft outsweep drills for bryst svømming.

Dette er en drills som legger vekt på starten av armtaket. I videoen over viser hvordan denne drillsen kan brukes inn mot bryst svømming. Den kan imidlertid også brukes i forbindelse med butterfly svømming. 

 

Her er tre momenter som vi ønsker å perfeksjonere under denne øvelsen.

  1. Flyte posisjon. Vi ønsker at hoften skal ligge høyest mulig i vannet.
  2. Bruk av oppdrift. Bruk oppdriftspunktet i brystet til å starte oppover bevegelsen til pustet.
  3. Få tak i vannet. Kjenn etter hvordan du kan få best mulig feste i vannet. Få god flate mot skyv punktet og tilpass kraften. For rask akselerasjon vil føre til at du spinner. For treg akselerasjon vil føre til at du ikke får nok kraft i taket.