«En utviklingstrapp er en langsiktig, ideell plan som beskriver hvordan
man bør øve og trene for å skape en hensiktsmessig utvikling i et langsiktig
perspektiv.»[1]
Med andre ord, så inneholder den en oversiktlig og stegvis plan for
hvordan en skal skape en hensiktsmessig utvikling i henhold til målsetning.
Dette dokumentet vil stadig bli oppdatert i henhold til nyere forskning
og erfaringer rundt «beste praksis». Dokumentet vil belyse fysiske, psykiske,
sosiale og organisatoriske arbeidskrav innen hvert nivå i utviklingen mot
målsetningen.
Klubbens sportslige målsetning.
Fauske Svømmeklubb skal utvikle ressurssterke utøvere!
Med andre ord, I løpet av sin sportslige karriere så skal utøvere i Fauske Svømmeklubb opparbeide seg fysiske, psykiske og sosiale ferdigheter som kreves for å oppnå suksess i idrett og arbeidslivet.
Ressurssterke utøvere kjennetegnes ved deres evne til å tilpasse seg nye utfordringer, sin arbeidskapasitet og selvdisiplin ved gitte arbeidsoppgaver. I tillegg til deres evne til å samarbeide med andre frem mot ett felles mål.
Klubbens utviklingsløp. Fra svømmeskolen til OL.
Fauske Svømmeklubb tilbyr tilpasset trening for enhver utøver uavhengig av ambisjoner og målsetning. Siden målet vårt er å skape ressurs sterke utøvere, så innebærer dette at vi skal støtte utøverne frem til enhver målsetning. Det er tross alt i løpet av reisen og treningsprosessen frem mot målsetningene deres hvor de utvikler seg til å bli ressurs sterke utøvere. Utøvere oppnår viktig læring av å definere egne mål, analysere arbeidskravene for dette målet, vurdere sin egen kapasitet i henhold til målet og igangsette korrekte tiltak for å tette gapet mellom arbeidskravene og egenkapasitet.
Utøverens kjennskap og evne til å iverksette disse prosessene bygges gradvis opp igjennom idrettskarrieren.
Grunnlaget er viktig.
Uansett hva målet ditt er, så øker mulighetene dine for å nå det med ett solid grunnlag. Tenk på det som plattformen du hopper ifra. Du hopper mye høyere fra ett stødig underlag enn fra ett mykt ett
Fauske Svømmeklubb sin treningsprosess er slik at utøvernes grunnlag blir gradvis bygget opp. Slik at utøvere får optimale muligheter til å satse så høyt de vil.
Treningsprosessen kan sammenlignes med historien om “De tre små griser”.

Stråhuset blir raskest ferdig. Den minste grisen har imidlertid ikke tatt seg god nok tid til å legge grunnlaget som kreves for ett solid hus. Hans mål var bare å bli raskest mulig ferdig. Følgelig skulle det lite til før huset raste sammen.
Den eldste grisen derimot tok seg det møysommelige arbeide med å bygge ett solid grunnlag ved hjelp av stødige materialer. Resultatet ble ett hus som stod stødig gjennom alle prøvelser.
Med andre ord, så handler det ikke om at utøverne skal rykke opp i treningspartene raskest mulig. Det handler heller ikke om hvor rask utøverne er i ung alder i henhold til sine jevnaldre. Utøvere kan være den beste i verden i sin alder uten at det vil hjelpe om grunnlaget ikke er godt nok. Det er viktigere at utøverne bruker god nok tid til å legge grunnlaget før de rykker opp. I lengden vil det være dette som gir dem muligheten til å nå så langt de bare ønsker.
Utviklingstrappens innhold.
Denne utviklingstrappen inneholder en stegvis og langsiktig plan for hvert av klubbens treningsnivå fra svømmeskolen til A-partiet. Den tar for seg hver av de viktigste utviklingsområdene for utøvere, supporter(foreldre, familie) og trenere innen hvert treningsnivå.

Supporter teamet

Sosiale ferdigheter

Trener teamet
Klikk på tittelen for å lese utviklingstrappen for de ulike ferdighetene.
Rammeverk for Fauske Svømmeklubb sin utviklingstrapp
Fauske Svømmeklubb sin utviklingstrapp bygger på samme grunnprinsipper som anbefales fra Norges Svømmeforbund. Klubbens rammebetingelser påvirker imidlertid hvordan det er mest hensiktsmessig for oss å strukturere utviklingstrappen.
Figuren under viser tre forskjellige utviklingsmodeller for sport. Norges Svømmeforbund følger i hovedsak utviklingsløp nr. 2. Med innspill av andre utviklingsmodeller.
Fauske Svømmeklubb følger også utviklingsløp nr. 2 med innspill av andre modeller for utøvere som ønsker å konkurrere på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Dette gjør vi samtidig som vi tilpasser deler av utviklingsløpet for utøvere som ikke har disse ambisjonene. For disse utøverne tilpasser vi ett utviklingsløp som ligger nærmere løp nr. 1.