Nyheter

Fauske Svømmeklubb

Ytterligere smittevern tiltak.


Vi er veldig heldig som får bassenget tilbake. Dette må vi ta vare på. Derfor er det viktig at vi arbeider hardt for å opprettholde retningslinjene for smittevern. 


- Vi kommer til å loggføre alle brukere av bassenget under våre treninger. Dette medfører også at foreldre som ikke har fått oppdrag i forbindelse med treningen må vente ut. Vi tillater bare inngang til utøvere, trenere og hjelpere. 


- Møt presis til trening. Ikke før eller etter. Slik at vi unngår samlinger foran døren. 


- Døren blir låst 5 min etter treningen har begynt. 


I tillegg til dette overholder vi NSF sine generelle regler for gjennomføring av trening:


Ansvar

 • All organisert idrettsaktivitet må ha en ansvarlig arrangør.
 • Alle typer idrettsaktiviteter må utføres på en måte som sikrer at Helsedirektoratets smitteverntiltak overholdes.
 • Det skal være en definert ansvarlig voksenperson til stede på all trening som kan sørge for at aktiviteten utøves i samsvar med anbefalinger fra offentlige helsemyndigheter, særidrettslige koronavettregler og gjeldende sikkerhetsforskrift.
 • Idrettslaget bør sørge for nødvendig opplæring og informasjon til trenere/instruktører/frivillige, deltakere og foresatte.
 • Klubben skal til enhver tid ha oversikt over hvem som er tilstede på de ulike tidspunktene under trening.

 

Personer som ikke får delta i eller fysisk tilrettelegge for aktiviteter

 • Personer som er smittet av korona, som sitter i karantene eller som har symptomer på luftveisinfeksjon, som feber, sår hals, rennende nese, hoste eller nedsatt allmenntilstand.
 • Personer som ikke følger de instruksjoner idrettslaget gir for utøvelse av aktiviteten.

 

Hygienerutiner

 • Det skal være gode hygienerutiner i forbindelse med aktiviteten, f.eks. gode rutiner for vask av hender og noe utstyr før og etter aktiviteten.
 • Alle skal vaske hender før og etter trening, før og etter måltider, samt etter hosting, nysing, tørking av snørr, og ved toalettbesøk.
 • Alle skal forholde seg til anleggseiers retningslinjer for hygiene og vask.

 

Dusj og garderober

 • Klubber og utøvere skal følge anvisninger fra anlegget når det kommer til bruk av dusj og garderober.
 • Klubben må påse at smittevernregler overholdes også i garderober og dusj, for eksempler ved at de stiller med egne vakter, og at de er i dialog med anleggseier om rutiner rundt dette.

 

Utstyr

 • Deltakerne skal ikke dele personlig utstyr der det er tett kontakt med ansikt og hender. For eksempel: vannflasker, badehetter, neseklype og briller.
 • Ved bruk av utstyr der det er behov for at utøvere deler, eks. manualer, treningsmatter, baller etc. skal god håndhygiene gjennomføres før og etter bruk, og det vurderes om det skal rengjøres mellom hver gruppe.
 • Alle bager, utstyrsnett etc. skal plasseres og oppbevares med god avstand mellom hverandre og tas med hjem mellom hver trening.

 

Generell gjennomføring

 • Aktiviteten bør utøves på en forsiktig og skånsom måte for å unngå skader.
 • Deltakerne bør oppfordres til å benytte alternativer til kollektivtransport i forbindelse med reise til og fra idrettsaktiviteten.
 • Det er viktig å ivareta generell sikkerhet for aktiviteten, både innendørs og utendørs ihht. sikkerhetsforskrifter, og Open Water vettregler.


Under finner dere også Fauskebadets regler for renhold.Endelig oppstart i bassenget igjen.

 

Det er flere av oss som har ventet lenge på å få hoppe i bassenget igjen. Og i morgen får A og B gruppen endelig sette i gang treningen sin. På torsdag vil D gruppen få sette i gang med sin trening. C gruppen må dessverre vente til søndag. Treningstider og informasjon om treningene vil bli lagt på hjemmesiden vår under nyheter.

Viktig.

Det er ikke uten forbehold at vi får starte opp med treningen igjen. Det stilles fortsatt krav om at vi holder oss til retningslinjene for smittevern. Avstandsgrensen på 1 meter er fjernet for ungdom (opp til 19 år) i organisert idrett. Dette betyr imidlertid at masters svømmere ikke får trent med oss inntil denne grensen utvides. I garderobene og dusjen skal 1 meters regelen fortsatt overholdes. I tillegg skal vi ikke ha noen på trening som føler seg litt syk. Da kan dere heller ta en rolig treningsøkt på egenhånd.

Det stilles også grundige krav om renhold. Vi som brukere av bassenget har ansvar for å utføre ekstra renhold på utsatte kontaktflater. Under er oversikten fra kommunen:

«I tillegg må bruker utføre disse oppgavene ved utleie:

Sprayflaske med rengjøringsmiddel og tørkepapir er plassert i hver garderoobe og skal benyttes før adgang til bassenget.

Det skal (som tidligere) gjøres krooppsvask/dusj. Grundig håndvask.

Syke personer har ikke adgang til anlegget.

Disse kontaktpunktene skal også vaskes før og etter bruk:

 • Lysbrytere
 • Dørhåndtak
 • Dusjknapper
 • Spyleknapp på toalettet
 • Toalettsete
 • Vannkraner ved servant

Det skal finnes en ansvarlig person som skal påse at disse rutinene overholdes»

 

For A og B gruppene kommer vi til å rotere på hvem som er ansvarlig for herre og dame garderoben. For D og C er vi avhengig av foreldre som kan stille seg disponibel til dette. Vi håper dere kan melde dere til treneren for din treningsgruppe. Uten dere vil vi ikke kunne avholde trening for diss treningsgruppene.

Historisk langbane stevne.

 

8 og 9 februar deltok 11 av Fauske Svømmeklubb sine beste utøvere på ett historisk langbanestevne i Tromsø. Inntil nylig har vi ikke hatt noen 50 meters basseng lengre nord enn Namsos. I 2019 ble imidlertid Tromsø ferdig med sitt 50 meters basseng. Denne helgen arrangerte de dermed det første langbane stevnet som er blitt arrangert i Nord Norge. Her var Fauske Svømmeklubb heldig nok til å kunne sende 11 av våre beste utøvere. Ingrid Helskog Hansen, Nora Gundersen Kvernmo, Mathias Martinussen, Mats Mareliussen, Sander Myhr Bjørknes, Simen Engan, Marius Mareliussen, Sverre Jakobsen, Tora Jakobsen, Loke Øvrevoll og Andrea Rossi dro opp til Tromsø for å representere Fauske Svømmeklubb.


For en del av disse utøverne så ble dette sitt første møte med konkurranser på 50 meters basseng. Konkurranser på 50 meters basseng kan være utfordrende. Ikke minst fordi bassenget er dobbelt så langt. Dette gjør at utøverne må ta flere armtak og egentlig svømme lengre enn de gjør på 25 meters basseng hvor de har frasparket i vendingene som hjelper dem oftere. Derfor er det vanlig å svømme litt senere på langbanebasseng (50m) enn på kortbanebasseng (25 m). Dette var imidlertid ikke alle utøverne våre var klar over. Så de tok likegodt sats og svømte raskere på langbanestevnet enn de noensinne har gjort på kortbane. Andrea Rossi svømte under kortbane persen sin på 100 fri, Tora Jakobsen svømte opp mot kortbane persen sin på 100 butterfly og Ingrid og Marius svømte langt under persene sine på flere øvelser. De to siste var også utøverne var også de yngste fra Fauske. I tillegg til å være blant de tøffeste. Til tross for at dette var sitt første møte med konkurranse på langbane, så stilte de opp på stevnets tyngste øvelser. På søndag morgen var begge i vannet og svømte 1500 fri for første gang. Marius fikk kanskje litt hardere konkurranse enn han hadde sett for seg når han først meldte seg på øvelsen. For bare noen baner bortenfor ham svømte han mot Henrik Christiansen. Henrik ville bruke dette stevnet for å forberede strategiene sine frem til OL i Tokyo. Ingrid kan imidlertid klappe seg på skulderen med en ny klubbrekord på øvelsen. De fleste som har vært i Fauskebadet har lagt merke til klubbrekordene som henger med inngangspartiet. Dette er en oversikt over alle langbanerekordene vi har klart å dokumentere gjennom klubbens historie. Her mangler det selvfølgelig en del dokumentasjon fra perioden før 2000, men vi har finkjemmet resultatlistene fra Norgesmesterskap helt tilbake til 1965. En rekord har imidlertid stått helt tom. 1500 fri for damer ble nemlig ikke tatt opp som en NM øvelse for damer i 2003. Etter den tid har det dessverre ikke vært en eneste dame fra Fauske Svømmeklubb som har gjennomført øvelsen på langbane. Ikke før Ingrid gjennomførte øvelsen denne helgen. Slik ble hun klubbens første rekordholder på øvelsen. I tillegg til den yngste utøveren som har hatt en langbanerekord for klubben siden vi satt opp oversikten i 2013. Rekorden på 1500 fri vil utvilsomt bli slått igjen. Tviler imidlertid på om vi noensinne kommer til å ha en 12 år gammel jente på rekordlisten.


Ingrid var ikke den eneste som tok klubbrekorder i løpet av helgen. Sander Myhr Bjørknes viser at han også kan svømme fort på langbane. Gutten som ofte er lett å kjenne igjen på stevner da han nesten alltid kommer opp 1 meter foran konkurrentene etter stupet. Sander fortsetter å perfeksjonere start teknikken sin og er blant de beste i landet på undervannskick. Noe som gir ham store fordeler på kortbane. Han kan imidlertid mer enn bare å svømme fort under vann. Her viser han at han er den beste butterfly svømmeren klubben har hatt gjennom tidene. Med en klubbrekord på både 50 og 100 butterfly satt han sitt merke. Rekorden på 100 butterfly var hele 36 år gammel.

Flere av utøverne avanserte også på klubbens topp 20 liste. Listen som viser de beste prestasjonene fra 2000 og til nå. Ingrid Hansen kom seg inn på topp 20 listen for damer i UM alder (16 år og yngre). Mens Mats har klatret opp fra 20 til 15. plass med 100 meter fri. Også Sverre Jakobsen klatret godt opp på ranking listen på både UM og senior listen. Han ligger nå på 11 plass på senior listen og går med det forbi sin egen trener som blir dyttet ned til 14. plass. I tillegg til dette sikret han seg sitt første UM krav (Kvalifikasjonstid til Norges mesterskapet for ungdom fra 16 år og yngre.)

 

Alt i alt var det et kjempebra svømmestevne for Fauske Svømmeklubb. Nå ser vi bare fremover til Kretsmesterskapet som skal arrangeres i Mo i Rana 22 og 23 februar.