Motstand skaper utvikling.

Fauske Svømmeklubb

Dette siste året har vi hatt mye motstand. Vi har hatt lengre perioder med stengte basseng, stevne avlysninger og usikkerhet om den kommende sesongen. For de mest dedikerte utøverne toppet det seg denne uken når Norgesmesterskapet også ble avlyst.

 

Det er synd når konkurranser blir avlyst. For mange utøvere er disse konkurransene deres viktigste målebarometer for hvordan de har utviklet seg gjennom sesongen. Og det er jo tross for å skape utvikling at vi trener så mye. Derfor er det frustrerende når konkurransene blir avlyst.

Det er imidlertid viktig å huske på at det ikke bare er konkurranser hvor en kan måle sin egen utvikling. Uten konkurransene blir vi utfordret til å reflektere litt dypere over egen utvikling utenom konkurranser.

 

Dessuten gir motstanden vi opplever i dag et bedre grunnlag til utvikling for senere. All utvikling stimuleres av motgang. For å illustrere, du ser aldri styrkeløfter som løfter uten vekter (treningsmotstanden) for å øke maksimal styrken. All trening er bygget opp rundt prinsippene av motstand versus hvile. Det er mye viktigere å lære hvordan en kan skape utvikling under vanskelige forhold enn gunstige forhold.

 

Utvikling skapes aldri av å sørge over det som ikke går etter planen, men ut ifra vår evne til å endre planene ut fra situasjon. Det er rett og sett sjeldent at ting går som planlagt når vi trenger det mest. Dette er også en av grunnene til at utøvere omtaler OL som verdens mesterskapet i Murphys lov. Derfor er vår evne til å tilpasse oss den viktigste evnen vi har.

Ukene som kommer

Denne helgen setter vi opp et eget lite klubbmesterskap. Der får alle utøverne muligheten til å svømme så fort de bare vil. Utøverne i A gruppen kommer også til å svømme ett til to løp per trening fra torsdag til søndag. Her er målet å perfeksjonere løpene sine på samme måte som de ville ha gjort på NM. De kommer selvfølgelig til å mangle den gode konkurransen de ellers ville ha fått fra andre NM-utøvere. Dermed vil det kreve enda bedre evne til å mobilisere og tilpasse det indre spenningsnivået. Men dette er også en viktig ferdighet å lære seg.

 

Mange svømmeklubber har valgt å ta en liten treningsfri periode for at utøverne skal få litt mentalt overskudd. Her i Fauske Svømmeklubb vet vi at det ikke er nødvendig med treningsfri for å få mentalt overskudd. Nå har vi muligheten til å leke litt ekstra med treningene. Derfor setter vi heller inn litt mer vanpolo, stafett utfordringer og varierte konkurranser på treningene. I tillegg bør vi utnytte at de beste utøverne er lettere i kroppen og har mer energi enn de har hatt på lenge. Det er i denne perioden utøvere tar best til seg teknikk trening. Derfor kommer vi til å bruke litt tid på å finpusse på ulike tekniske detaljer i forbindelse med stup og vending. I tillegg har vi større mulighet til å bruke våre eldste utøvere som mentor for våre yngre utøvere. Dette kommer vi også til å utnytte i løpet av de neste ukene.

Fauske boblen

Foreløpig har vi vært heldig her i Fauske. Det har vært veldig lav smitte og for utenom bassenget på Straumen, så har bassengene vært åpne og tilgjengelig for oss. Det er ikke alle klubber som har vært like heldig. Med andre ord, så er dette noe vi skal nyte og utnytte. La oss nyte det og bruke det til å ha litt lystbetont aktivitet i bassenget før vi begynner på neste grunnlagsperiode.

 

PS: La oss sørge for at vi fortsatt kan være i denne boblen, skjermet fra verdens smittekaos. Ta forholdsregler, vask hender osv. 

Forlenget junior alder

Dette året var siste junior året for gutter 2002 og jenter 2003. Norges Svømmeforbund har imidlertid vedtatt at junior alderen skal forlenges med ett år. Dette gjøres fordi årets kull mistet muligheten til å konkurrere både på langbane NM og Kortbane NM. Dette er en god nyhet for å våre eldste junior utøvere som får enda ett år til å perfeksjonere ferdighetene sidene.

 

Dette året var siste junior året for gutter 2002 og jenter 2003. Norges Svømmeforbund har imidlertid vedtatt at junior alderen skal forlenges med ett år. Dette gjøres fordi årets kull mistet muligheten til å konkurrere både på langbane NM og Kortbane NM. Dette er en god nyhet for å våre eldste junior utøvere som får enda ett år til å perfeksjonere ferdighetene sidene.