Konkurransedrakter

Fauske Svømmeklubb

22/1-2010 kom det ut en presisering av hvilke badedrakter som er tillat i konkurranser. Her er en kopi av Norge Svømmeforbund sine egne retningslinjer for konkurransedrakter:


«På gunn av endel usikkerhet og spørsmål omkring de nye draktreglene, så vil NSF med denne artikkelen presisere reglene – klikk på “les mer”.


Fra 1. januar 2010 gjelder følgende:

  • En svømmer kan bare bruke én drakt
  • For menn (gutter) skal svømmedrakten ikke gå over navlen eller under knærne
  • For kvinner (jenter), ikke dekke nakken, gå utover skuldrene eller under knærne
  • Alle svømmedrakter skal være av tekstil materiale (definert som et stoff som er vevet, strikket eller flettet)
  • Det er ikke tillatt med glidelås eller andre låsesystemer


FINA har kommet med en liste over godkjente konkurransedrakter som er å finne her.


I Norge tillater vi også bruk av svømmedrakter som ikke står på FINA-listen.
Dette under forutsetning av at draktene er i tekstil materiale, ikke er med på å forbedre svømmerens prestasjoner, er i henhold til FINAs regel BL 8.3 og deres spesifikasjon for godkjenning av drakter.
I praksis vil dette si at tradisjonelle badedrakter som kjent fra perioden før superdraktene kom er tillatt.»Det er liten tvil om at en god konkurransedrakt vil gi flere fordeler i konkurranse. For utøvere som har kommet seg opp til ett høyt nivå. Som har optimalisert treningen og teknikken sin. Og som har kommet så langt at personlige rekorder er vanskeligere og vanskeligere å slå. For disse utøverne vil den ekstra giret og følelsen som en ny konkurransedrakt gir dem være gull verdt. Dessverre er det få utøvere som får muligheten til å kjenne på dette fordi de alt har fått sin første konkurransedrakt i en alder hvor personlige rekorder kanskje hadde blitt slått uavhengig av hvilken drakt de har. Her i Fauske Svømmeklubb er vi ganske klar på at foreldre bør vente med å kjøpe skikkelige konkurransedrakter til ungdommene inntil de enten har begynt å kvalifisere seg til UM eller NM. Eller at de er stort sett ferdig utvokst og de personlige rekordene ikke kommer like hyppig.


På denne linken kan dere se Norges Svømmeforbund sine tanker om bruk av konkurransedrakter i ung alder:

https://svomming.no/nyheter/retningslinjer-bruk-konkurransedrakter-svomming/